Indhold og ledere Nyt Aspekt 2020

Indhold og ledere Nyt Aspekt 2020

Nr. 2 – april-juni 2020

Nr. 2 – april-juni 2020

 

Guruen i gravkoen
Lattermild og ligetil – sådan møder guru Sri Vast mig, da jeg besøger Divinya-samfundet i Sydsverige. Her står han i spidsen for et nyt spirituelt fællesskab med fokus på frihed, fred, kærlighed og skønhed.
af Steen Landsy, redaktør

Når en nærtstående “dør”
For de fleste er det en svær situation. At blive mindet om, at livet er evigt, kan være en god hjælp. Her får du 8 gode råd, fx: Du vil møde personen igen – Vid, at den, du har mistet, har det vidunderligt – Indse, at døden er en vigtig del af livet.
af Mark Pitstick, psykolog

Genopdag din naturlighed
Bundlinjebevidsthed. Seksualitetsforskrækkelse. Plastiksansning. Hvordan blev det vores virkelighed? Vi har brug for at vågne op til magien i nuet – dér ligger selve naturligheden.
af Søren Hauge, spirituel lærer

Lykken er at vande en plante
Lad det være en symbolsk handling, som minder dig om også at passe på dig selv.
af Heidi Kilen, yogalærer


Forskning: Kan healing opsamles og bruges senere?

En utraditionel amerikansk forsker er overbevist om, at healing virker, men leder efter en ren fysisk forklaring.
af Camilla Elfving, medium


Portræt: At gøre en forskel i verden

Dét er for Svend Trier det vigtigste. Og det er drivkraften i Quantum Seminars, som han har stået bag i 25 år. Vi har besøgt ham til en snak om udviklingen i det spirituelle miljø fra dengang til nu.
af Bo Heimann, forfatter og underviser

 

Synkronicitet
”Tilfældige” sammentræf, som giver mening. Dét styrker vores livsglæde og tro på et kærligt univers, siger Chris Mackey. Følg hans vej fra stor skeptiker til varm fortaler.
af Chris Mackey, psykolog

 

 

“Jeg mødte gentagne gange tallet 6.”


Klima og karma

”Jorden er min moder. Jeg er Jordens søn.” – Citat fra Atharva Veda.
af Gaura Nitai Dasa, Hare Krishna-munk

Boganmeldelser:
* ManiFEST for kvinder, af Birgitte Baadegaard, anmeldt af Kirsten Dietrich.
* Meditationer over tarot – en rejse ind i kristen hermetisme, bind 1, Visdomsbøgerne, anmeldt af Sofie Golodnoff.
* Omfavn din storhed – 50 måder at opbygge urokkeligt selvværd på, af Judith Belmont, anmeldt af Brita Gottschalck.
* Visdom fra dine guider – Sådan kontakter du din sjæls læremestre, af James Van Praagh, anmeldt af Kirsten Dietrich.

Verden Rundt – korte nyheder fra ind- og udland
Fx: Første KAB-sygeplejerske – Nyt: Fodlæseruddannelse – Fisk er kloge – Nyt fra de bosniske pyramider – Blinde finder kræftknuder – Minister for fremtiden – Holistiske råd gratis – Hjælp de glemte dyr – og meget mere!

Nyt i Nyt Aspekt:
Verden Rundt Klima – vores grønne sider!

Fx: Fra kul til bier – Første EU-hovedstad med zero waste – Den grønne nobelpris.

Det Sker – oversigt over messer, kongresser, festivaler o.l.

GUIDEN – hvem hvad hvor i det holistiske Danmark

Leder Nyt Aspekt april 2020:

Fremad – øh, tilbage – øh, fremad?
Tallene er bare vokset og vokset. Holdningen ”Der er mere mellem himmel og jord” har i Danmark nu tilslutning fra 52 %, mens 14 % tror på reinkarnation. Men så kig lige her!
     I Norge tror færre og færre på reinkarnation. I 1996 viste en undersøgelse ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, at 24 % troede på reinkarnation; i 2012 var tallet 17 % – og nu er det helt nede på 11,4 %. Hvad sker der?
     I Danmark ved vi, at antallet af protestantiske gudstroende siden 1948 er faldet fra 80 til 63 %, og at folkekirkens medlemstal i byerne svinger mellem 68-72 %. Og at mange slet ikke bruger kirken mere. Hvad sker der?
     Spirituel videnskab siger, at trosevnen langsomt gennem flere liv svinder ind hos flere og flere. Vi kan simpelthen ikke mere tro på autoriteter – ej heller blive inspireret af, hvad gamle hellige bøger mener er sandheden. Samtidig vil materialismen og ateismen vokse kraftigt i de kommende århundreder.
     Det vil lægge pres på religionerne. De vil blive afkrævet intellektuelle forklaringsmodeller. De vil blive afkrævet social bevidsthed, økonomisk ansvarlighed og økologisk kærlighed. De vil blive afkrævet neddrosling af dogmerne og mere åbenhed og omstillingsparathed. De vil blive afkrævet tilpasning til videnskabens idéer. Tilpas – eller forsvind!
     Men store befolkningsgrupper vil fortsat holde kraftigt fast i religionernes dogmatisme. Hos mange vil trosevnen nemlig være intakt et pænt stykke ud i fremtiden. Religionernes fremgang er endnu ikke kulmineret, selvom det ser sådan ud på vores breddegrader.
     Denne kolossale modsætning mellem religion og sekularitet/verdslighed vil skabe store konflikter – vi har kun set starten!
     Det bliver en sej udviklingsvej. En pose ”blandede bolsjer” med nogle, der smager godt, og andre, som smager forfærdeligt. Men når man forstår menneskehedens udvikling, kan man skue ud over kaos og se alting som fødselsveer for det kosmisk ansvarlige menneske. (Et menneske, hvis gudsoplevelse og personlige tilgang til det åndelige skaber egen filosofi og spiritualitet uden nogen former for dogmer og institutioner.)
     Med et sådan perspektiv og udviklingssyn får man ro i kaos. Overblik trods rod i verden. Og derfor kan man bruge sin forståelse til at videreudvikle sin kærlighed til gavn for både én selv og andre.

Kærlig hilsen


Steen Landsy, ansvh. red.

”Før var det de religiøse, der ville forklare alting ved hjælp af en gud, og som mente, at ateister var fortabte, der skulle frelses.
Nu er det ateisterne, der vil forklare alting ved hjælp af videnskaben, og som mener, at religiøse mennesker er fortabte, der skal frelses.”
Ole Grünbaum

 

Nr. 1 – januar-marts 2020

 

Nr. 1 – januar-marts 2020

TEMA: HOMØOPATI

Den australske rapport
En positiv rapport om homøopati fra 2012 blev skjult i syv år, men er nu endelig frigivet.

Danskerne er anarkister!
Vi bruger nemlig alternativ behandling og homøopati, uanset hvad myndighederne mener derom, siger farmaceut Jesper Schrøder, som er formand for Dansk Homøopatisk Selskab.

 

Homøopatiens højborg
Indien er verdens mest fantastiske sted for homøopati.
af Raj K. Manchanda, CCRH

 

Kunstterapi
Prøv at tegne en følelse – giv den form og farve. Kunstterapi er et værktøj til at hele dig selv for følelsesmæssige og fysiske ubalancer.
af Deva Anaya Enki, kunstterapeut

 

 

 

 

En klokke for fred
På et bjerg i Østrig har URI-organisationen bygget et klokketårn. Folk fra alle religioner sender ønsker om fred og venskab ud over verden med klokkens smukke klang.


Klarhed bag demensen

Lige før døden indtræder, vågner nogle demente pludselig op, taler klart og genkender deres nærmeste. Forskerne kalder det ”et stort mysterium”.
af Thorbjørn R. Johansen

 

 
 
Foto: Ernst Bauer, FreeImages

 

Vodu i Haiti: I åndernes tjeneste
I Haiti er vodu en folkereligion. En livsstil. Via vodupræsterne spørger folk ånderne til råds om alt muligt. Det er langt fra billedet af voodoo i den vestlige populærkultur.
af Bengt Sigvardsson, journalist

 

 

 

 

Det store spring – fra jegets til sjælens perspektiv
Et skift, som er af enorm betydning, og som kræver et bevidst og uigenkaldeligt valg.
af Per Henrik Gullfoss, astrolog

Boganmeldelser:
Forelsket i verden – En munks opdagelsesrejse ud i verden og ind i sig selv, af Yongey Mingur Rinpoche, anmeldt af Bo Heimann.
Nøglen til fremtiden – Sådan kan forudanelser ændre dit liv, af Theresa Cheung og Julia Mossbridge, anmeldt af Ingelise Hallengren.
Kilden – Når du åbner dit sind forvandler du dit liv, af Tara Swart, anmeldt af Siv Johansson.

Filmanmeldelse:
Sidste station før evigheden – Jagten på den hellige gral, dokumentarfilm af Thomas Svane, anmeldt af Anne Wedege.

Verden rundt – korte nyheder fra ind- og udland
Fx: Mæslinger mod kræft – ”Uidentificerede luftfænomener” – Meditation gør os fordomsfri – Spiritismens Trossamfund anerkendt – Center for Dyrs Forsvar – Offentlige ”madskove” – Tabu-te – og meget mere!

Det Sker – oversigt over messer, kongresser, festivaler o.l.

GUIDEN – Tema: Holistisk ferie

Leder Nyt Aspekt  januar 2020:

Har du frihed til at vælge?
Ja … men det er to skridt frem og et tilbage.

I alle livets forhold oplever vi kaos og omlægning. Vi kræver fx frihed til at vælge holistiske helbredelsesformer, men tryk avler modtryk! Der svares igen fra Levnedsmiddelstyrelsen, sundhedsmyndighederne og lægestanden (ofte med medicinalfirmaernes milliarder i ryggen).
     Et enormt antal syge mennesker er omdrejningspunkt for denne ”kamp”. En ny undersøgelse fra Aalborg Universitet blandt danskere over 16 år viser nemlig, at to ud af tre er erklæret kronisk syge, og 80 % af vores resurser på sundhedsområdet går til disse personer. Samtidig har 51 % af befolkningen prøvet alternative behandlingsmetoder.
     Her er nogle brikker fra ”kamppladsen”:

Modstand
USA: Når et middel ikke er godkendt af FDA (den amerikanske sundhedsstyrelse), betragtes det som ”nyt” og må ikke markedsføres. Men ingen homøopatiske midler er FDA-godkendt, for det ville ruinere de fleste producenter. Derfor kan FDA kalde al homøopati ”illegal”.
     Australien: Ifølge en rapport fra 2012 er homøopati virkningsløst. Men ihærdige fagfolk borede i sagen og fik for nylig frigivet den ”usminkede” rapport, som var positiv! Læs mere i artiklen på næste side.
     Danmark: Styrelsen for Patientsikkerhed nedlagde i september hjemmesiden www.srab.dk (SRAB = Sundhedsstyrelsens Råd vedr. Alternativ behandling). Den indeholdt information om alternative behandlingsformer, samlet gennem et halvt århundrede af ViFAB. Begrundelsen var, at den ikke var opdateret.
     Flere begræder dette, men SundhedsRådet (paraplyorganisation for komplemetær/alternativ behandling og uddannelse i Danmark) fremhæver, at nu skal man ganske vist selv lede mere efter seriøs information, men til gengæld vil man på de enkelte behandlerorganisationers hjemmesider få sidste nye information og opdaterede behandlerlister.

Fremgang
ICAK (InformationsCenter for Alternativ Kræftbehandling) kom fra april 2019 på finansloven med fire års støtte. Et sådant oplysningscenter er utroligt værdifuldt, fordi mange går i chok ved en kræftdiagnose. Patienter og pårørende kan gratis og anonymt få hjælp og rådgivning – telefonisk, personligt (i Århus) eller på www.icak.dk
     MayDay: Her skal også fremhæves den danske forening MayDay, som utrætteligt arbejder for at formidle fri viden om holistisk sundhed, livskvalitet, menneskerettigheder m.m. Et omfattende og uensartet område. Tak for den store indsats siden 1995!

The bright side …
Vi må stadig regne med stor modstand fra ”magten, pengene og de autoritære”, der opfatter sig som de eneste, der har sandheden i deres hænder. For nylig krummede jeg fx tæer over P1’s program Sygt Nok, hvor bladsellerijuice, som har hjulpet utallige, blev rakket ned – uden at nogen anden part blev hørt!
     Men – lad os huske at se efter de generelle forbedringer. De to skridt frem. Samtidig med, at vi er pragmatiske og forstår baggrunden for det ene skridt tilbage. Lad os glæde os over, at ”inkvisitionen” i dag kun er verbal – selvom den prøver at stække vores frihed.
     Man kan ikke bremse solen, når den står op. Kun tage noget over hovedet, så man ikke ser den.
     Always look on the bright side of life. Syng det hver morgen og aften i det nye år. Godt nytår fra alle os på Nyt Aspekt!

Kærlig hilsen fra os på Nyt Aspekt,